BIDFUNKTION

Forkert bidfunktion

Mange mennesker har et forkert bid, ofte uden at vide det selv. For eksempel ses ofte mennesker, der skærer tænder eller simpelthen bider for hårdt sammen. Derved spænder man voldsomt i kæbemusklerne, og det kan føre til en overbelastning af kæben og unødigt slid af tænderne.

Denne spænding kan give mange smerter, dels smerter i kæbeleddet, dels i ansigtet og undertiden kronisk hovedpine. Men tandlægen kan heldigvis afhjælpe disse problemer, blandt andet ved at justere dit bid eller fremstille en speciel plast bidskinne til natbrug.

Uhensigtsmæssigt bid skyldes ofte stress

Når man skærer tænder, eller bider konstant hårdt, skyldes det ofte stress. Det kan derfor være en god ide at overveje livsstilsændringer i et forsøg på at mindske stress i dagliglivet. Dette er ikke tandlægens sag, men tandlægen kan påpege det, for måske at afhjælpe problemet.

Med en bidskinne kan man justere bidfunktionen

Tandlægen kan instruere i forskellige muskeløvelser, som kan løsne spændinger. En anden behandlingsmetode, som især er relevant, når problemet er stort for dig, er fremstilling af en såkaldt bidskinne. Bidskinnen er som nævnt en plastskinne, som tilpasses nøje, i forhold til at rette dit bid.

Selv små problemer i måden vi tygger sammen på, kan give smerter, fordi vi overbelaster enkelte muskler. Ideen med bidskinnen er, at du sover med skinnen, for at aflaste muskler og led. Nogle skinnetyper, er til døgnbrug.

Skinnen ændrer ikke ved tænderne, men i stedet tilvænnes du til en mere hensigtsmæssig bidfunktion. I sværere tilfælde vil en efterfølgende behandling med en tandregulering kunne komme på tale.

Bidfunktion
Scroll to Top